Jaką odmianę danio próbujesz rozmnożyć. U mnie np. danio malbarskie wyciera się co tydzień prawie. Ale nie próbowałem ich rozmnażać. To co złożą na roślinach zostaje zjedzone przez mieczyki i inne ryby.
Wszystkie rodzaje danio kiedys rozmnazalem procz tych nowych typu zolte czy czerwone.
Co do rozmnazania jest to bardzo proste. Dwie samice i jednego samca najlepiej odlowic do zbiornika bez zadnych innych rybek. Wode sielnie natleniac. Po tarle dorosle rybki naleze spowrotem odlowic do ogolnego baniaka.
Wyklute mlode najlepiej karmic larwami solowca ( artemia )
Ja w swoim akwarium ma złote tęczowe różowe ma i właśnie chciałbym skrzyżować złote z tęczowym lub różowym lub różowe z tęczowym. A jaki baniak dla tarlaków i na kiedy je przenieść to tego zbiornika rano wieczór. I czy 2 samiczki i jeden samiec bo spotkałem się z taki czymś jak 1 samica i dwóch samców. A jak odróżnić nich płeć.
samiec jest smuklejszy i mniejszy samica grubsza i wieksza.
U normalnych danio bardzo latwo odroznic okres tarla poniewaz bardzo mocno wybarwiaja sie im kolory a szczegolnie koncowki pletw na zolto i zaczyna sie pogon samcow za samiczkami , hmm co do wielkosci baniaka to nawet takie baniak z 40 litrow bylby wporzadku z tym ze polecilbym sporo mchu jawajskiego wsadzic zeby sporo roslin przy dnie bylo wtedy to ulatwia sprawe. tempertatura od 23-25 oc przy tarle jak najbardziej odpowiednia
Rozmnażałem wcześniej danio pręgowane i lamparcie ,to mogę troszeczkę podpowiedzieć jak to zrobić ,rozróżnienie samca od samicy jest bardzo proste samice sa większe od samczyków i są grube samce są smukłe i i dużo mniejsze od samicy a teraz jak rozmnożyć ,potrzebny będzie akwarium taki ze 20 l ,wody w nim może być z 15 l co do filtracji to na początek wystarczy kamień napowietrzający jak pokażą się już mlode można podłączyć mały filtr gąbkowy zasilany brzęczykiem ,wodę dajesz z ogólnego akwa. i najważniejsze robisz ruszt który kładziesz na dno ja miałem na dnie mech jawajski który przykrywał dno akwa .do 1/3 zbiornika ,musi być coś takiego bo podczas tarła rybki nie zjedzą ikrę która jest rozrzucana po całym akwa . Do tarła dajesz jedną grubą samicę i 2 lub 3 ładne samczyki,jeśli zauważysz że rybki już sie wytarły do dajesz je do ogólnego zbiornika ,jeśli chodzi o temperaturę to ja do tarła miałem 25 C .Pozdrawiam
A w inny sposób można zrobić ten ruszt ikrowy.Tylko nie z firanka bo takowej nie mogę znaleźć a mama dobrej mi nie chce dać. Nie wiecie może czy sprzedają jakieś takie sitaki Za jakiś czas wstawię zdjęcia wiec pomożecie mi odróżnić czy to samiec czy samica. a po jakim czasie mogę próbować po raz kolejny je rozmnożyć.
kup firankę
ze 30-40 cm z mb, a rusztów będziesz miał i osłonę na filtr można zrobić żeby krewetek nie zasysało albo przegrodę w akwarium jako kotnik.
A jak bedziesz kupował to patrze żeby była plastikowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum