SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
OSWIETLENIE HQI
Autor Wiadomość
robinson 
200x60x60

Wysłany: 21 Styczeń 2010, 20:04   OSWIETLENIE HQI

hej!

Przyszedl mi dzisia rachunek za prad :przestraszony: :szok: i przyznam,ze zachcialo mi sie wywalic swietlowki:)
Mianowicie teraz mam 4 swietlowki T8 -58 WATT, co daje lacznie 232 WATT.
Rosliny rosna bardzo ladnie, ale moglyby jeszcze ladniej i myslalem zamienic je na swietlowki T5 - 3 x 80WATT =240W, ale i tak nie uzskalbym takiego efektu, jaki ponoc jest przy lampach HQI. Ktore przy mniejszej MOCY w porownaniu ze swietlowkami daja duzo wiekszy efekt
I tu moja prosba. Poniewaz nie mam o nich zielonego pojecia czy zna sie moze ktos na nich. ew. moglby podeslac ciekawe linki jak to dokladnie dziala/wyglada/co jest potrzebne? Troche ide na latwizne, ale jak sie nic nie wie, to ciezko zaczac :kwasny:
badz gdzie mozna wszystko kupic w Bialymstoku w jakiejs przyjaznej cenie?. ELHURT?ELKOND?
Wstepnie widze, ze cena jednego kompletu to okolo 200-300 zl.
Ale i tak w czasie inestycja sie zwroci.

mysle,zeby wstawic 3 HQI x 70 W, poniewaz akwarium ma 200 cm dlugosci sa jeszcze 2 listwy wzmacniajace to akurat 2 bylyby po bokach i 1 po srodku. tak zeby jak najmniej swiatla padalo na te listwy.
DZIEKI ZA POMOCO/ INFO
www.balkany.duna.pl

Bulbon 

Wysłany: 21 Styczeń 2010, 23:01   

Cześć :)

Może spróbujesz zagadać do gościa: http://www.allegro.pl/ite...12_hqi_itd.html

Niby nic nie pisze o tym, że puści sprzęt na części, ale jak zaglądam to od kilku miesięcy buja się z tym i nie może sprzedać całości, może warto zagadać (3x180 HQI) a przy okazji coś wypytać ;)

Pozdrawiam :)

Przy okazji zapytam jak tam Brzanki i Pandy się trzymają?

kameleon_sklep 

Wysłany: 21 Styczeń 2010, 23:10   

Wpadnij do nas to zobaczysz co i jak.
Białystok
Pn-Pt 10-18
So. 10-16

pkpkpk 

Wysłany: 22 Styczeń 2010, 12:16   Re: OSWIETLENIE HQI

robinson napisał/a:

Przyszedl mi dzisia rachunek za prad :przestraszony: :szok: i przyznam,ze zachcialo mi sie wywalic swietlowki:)

Trochę dziwny powód na zaproponowaną przez Ciebie zmianę.
Masz ok. 240 W w oświetleniu, a chcesz 3 x 70 W plus pewnie z jedna świetlówka na doświetlenie. No i konieczność wykonania inwestycji.

robinson 
200x60x60

Wysłany: 22 Styczeń 2010, 12:31   Re: OSWIETLENIE HQI

pkpkpk napisał/a:

Trochę dziwny powód na zaproponowaną przez Ciebie zmianę.
Masz ok. 240 W w oświetleniu, a chcesz 3 x 70 W plus pewnie z jedna świetlówka na doświetlenie. No i konieczność wykonania inwestycji.

Wcale nie dziwny. Chcialbym zamienic te 232 W(T8) na 210 W w HQI.
Belki kt. teraz mam wraz z pokrywa to oryginalny produkt AQUABORO i z tego co patrzylem to nie byloby problemu sprzedazy na Allegro w dobrej cenie:),wiec wcale duzo bym nie wydal na kupno HQI - mozna powiedziec, ze szybko by sie zwrocilo.

o Co chodzi z ta swietlowka na doswietlenie? potrzebna jest?dzieki za wyjasnienie.
Juz GRZWER(WIELKIE DZIEKI!!!) podeslal mi ciekawego linka i nie wiem czy sie nie skusic:)
http://www.allegro.pl/ite...80w_okazja.html
kwestia zamiany zarnikow 150 W na 70 W. a dodatkowo GRZWER pisal tez ze i statecznikow elektronicznych 70W

PYTANIE: czy te 3 x 70W = 210 W bedzie w stanie rownomiernie oswietlic akwarium?I czy mozna jakos przeliczyc ile 210W w HQI to W w T8 tak dla porownania?
Bo obecne 232 W w T8 wystarcza w zupelnosci.
www.balkany.duna.pl

kameleon_sklep 

Wysłany: 22 Styczeń 2010, 13:18   

jak zaczniesz przerabiać z 150 na 70 to wyjdzie prawie to samo zeby samemu zrobić.
Białystok
Pn-Pt 10-18
So. 10-16

pkpkpk 

Wysłany: 22 Styczeń 2010, 15:42   

Jak masz dobre oświetlenie to go nie zmieniaj, bo nic nie zyskasz tylko pieniądze wydasz.
A jak chcesz żeby kilkaset złotych, ewentualnie tysiąc z kawałkiem zwróciło się z tych 20 Watów róznicy w poborze energii?

Dodatkową świetlówkę niektórzy używają żeby równomierniej oświetlać strefy między lampami HQI lub najpierw włączają świetłowki, potem HQI, a przy wyłączaniu najpierw wyłączają HQI potem świtlówki (żeby ryb nie stresować).

Ja przygotowuję się do większego akwarium stąd interesuje mnie ten wątek, dlatego moja prośba taka: piszcie na forum a nie potajemnie na priv'a. W ten sposób więcej osób skorzysta.

Co do lamp HQI to mam wrażenie że wiekszość tych tańszych (ok. 350 zł za sztukę) jest na balastach a nie na statecznikach elektronicznych, a to jest rozwiązanie o ok. 30% mniej efektywne.

CO do równomiernego oświetlenia to na różnych forach pojawiają się opinie że HQI należy instalować co 60 do 80 cm, a u Ciebie będzie prawie co 90 cm.

robinson 
200x60x60

Wysłany: 22 Styczeń 2010, 16:32   

pkpkpk napisał/a:
Jak masz dobre oświetlenie to go nie zmieniaj, bo nic nie zyskasz tylko pieniądze wydasz.
A jak chcesz żeby kilkaset złotych, ewentualnie tysiąc z kawałkiem zwróciło się z tych 20 Watów róznicy w poborze energii?

Nie chodzi w tym wypadku o oszczednosci na 20 WATTach, ale chcialem zwiekszyc moc swoich swietlowek - zamieniajac T8 na T5 lub jeszcze dolozyc po prostu T5 do obecnych belek, ale jak przyszedl rachunek to postanowilem jednak nie zwiekszac tych 232 WATTow, ale chcialbym zwiekszych ich wydajnosc. A uzyskac to moge chyba tylko dzieki HQI? Jezeli sie myle to mnie poprawcie.

pkpkpk napisał/a:

Ja przygotowuję się do większego akwarium stąd interesuje mnie ten wątek, dlatego moja prośba taka: piszcie na forum a nie potajemnie na priv'a. W ten sposób więcej osób skorzysta.

Nie prowadzimy rozmow na PRIVa. akurat mailowalismy na inne tematy i Kolega mi o tym napisal, co ja przepisalem :) Wiec spokojnie , nikt wiecej nie pisal , niczego nie zatailem :)

pkpkpk napisał/a:

Co do lamp HQI to mam wrażenie że wiekszość tych tańszych (ok. 350 zł za sztukę) jest na balastach a nie na statecznikach elektronicznych, a to jest rozwiązanie o ok. 30% mniej efektywne.

no ja biore pod uwage tylko i wylacznie stateczniki elektroniczne

pkpkpk napisał/a:

CO do równomiernego oświetlenia to na różnych forach pojawiają się opinie że HQI należy instalować co 60 do 80 cm, a u Ciebie będzie prawie co 90 cm.

to tez prawda, ale wydaje mi sie, ze to i tak bedzie lepszy efekt niz przy swietlowkach.. i bedzie ladniej to wygladalo? WARTO wziac tez pod uwage,ze wysokosc mojego akwa to 60 cm - czyli nawet wysokie? Chocby z tego wzgledu roslinki powinny jeszcze ladniej rosnac?
Przy okazji spojrz, ze link, kt. podeslal BULBON , a raczej na zdjecia w tej aukcji
http://www.allegro.pl/ite...12_hqi_itd.html
koles ma akwarium o dlugosci 225 cm i tylko 3 lampy HQI, co prawda to 150 W...

ZNALAlazlem troche odpowiedzi na swoje pytania;)
szperajac znalazlem bardzo ciekawe POSTY i to na NASZYM FORUM:)
http://akwapodlasie.org/viewtopic.php?t=1822
www.balkany.duna.pl

pkpkpk 

Wysłany: 22 Styczeń 2010, 23:39   

Po Twoim pierszym poście źle Ciebie zrozumiałem - myślałem że piszesz o zbyt wysokich rachunkach, a oświetlenie jest OK.

Co do gościa z allegro to zauważ że ma niższe od Ciebie akwarium (55cm), HQI wyżej niż się zwykle wiesza (ok. 40-45 cm) - z reguły przyjmuje się 30 cm, większą moc żarników niż ty planujesz.
Przez powieszenie lamp wyżej tylko o około 10cm na 3 lampach zyskał około 60 cm dobrze doświetlonej długości akwarium.
Przyjrzyj się zdjęciu z roślinami tam widać przyciemnione strefy (zdjęcie nr 2). Zdjęcie nr 1 jest robione poniżej lamp i obraz jest nieco przekłamany. Ale trzeba przyznać że akwarium robi wrażenie - tylko jak się je ogląda w rzeczywistości.

Ty dasz żarniki 70 wat i jak je wyżej zawiesisz to będziesz mieć duże straty.

60 cm wysokości akwarium roślinnego to już naprawdę na granicy wydolności świetlówek (słup wody ok. 50 cm).
Ja planuję akwarium 146x56x56 i dać do tego 3-4xT5 54W albo 2xHQI 70 Wat + 1xT5 54 Waty albo 2xHQI 150 Wat. Na razie zebrałem więcej przeciwko rozwiązaniu z HQI iż za.
Przeciw:
1. Cena HQI wyższa niż T5.
2. Brak klapy i trzeba robić osłony na akwarium - chyba że ktoś lubi jak mu światło po oczach świeci.
3. Przy 70 watach jest mały wybór żarników.
4. Brak klapy - skoczne rybki zamieszkają na podłodze (szyba osłonowa wytłumia światło), a woda szybciej paruje.
5. Większe ryzyko uszkodzenia żarników w przypadku zaniku prądu.
6. Nie równomierne oświetlenie ze względu na punktowość światła - tu ciekawostka: ponoć ładnie wyglądają promienie światła z HQI, które przechodzą przez falująca powierzchnię.

Za:
1. Większa efektywność świecenia.
2. Możliwość robienia kompozycji z otwartym akwarium - ale przy 50-60 cm to mało co nad wodę wyrasta i ostatecznie to akwarium, a nie paludarium ;)

A odbłyśniki masz? Moim zdaniem dają spory zysk. Podobnie jak w przypadku T8 zmiana balastu na stateczniki elektroniczne.
Może zmień firmę świetłówek - Narva to nie jest wysokich lotów. Poeksperymentuj z typami świetlówek niektóre dają wiecej czerwonego światła korzystnego dla wzrostu roślin (Philips Aquarelle)

ultra 
Moderator działu DIY

Wysłany: 26 Styczeń 2010, 14:47   

Jeśli chodzi o świetlówki T5, działają one wyłącznie na statecznikach elektronicznych, które mają dość dobrą sprawność - pobierają prawie tyle samo Watów ile mają świetlówki. Jeśli do świetlówek T8 używasz stateczników elektromagnetycznych - zauważysz od razu dużą oszczędność energii. Świetlówki T5 emitują poza tym trochę więcej światła (lumenów) z 1W niż T8. Obecnie i świetlówki T5 i stateczniki do nich są w dość atrakcyjnych cenach - znacznie taniej niż zestaw HQI. Dodatkowo stosując odbłyśniki nad świetlówkami można sporo zaoszczędzić - zyskać światła.

Odpowiedz do tematu