Chciałbym podzielić się z Wami swoją pasją, którą są kreweteki z Sulawesi.
Bardzo piękne, a zarazem delikatne stworzenia. Wymagają dość specyficznych warunków.
Obecnie w moim akwarium mają ph 7.8 gh 5 kh 4 NO2 0 NO3 0-10.
Cardinal do 2cm , Orchidea i Harlequiny do 1.6 cm , Ensifery do 3 cm.
Moge Cie zapewnic ze to dodaje im jeszcze uroku.
Co do dostepnosci to praktycznie w Warszwie jest jeden sklep ktory je czasami ma i to w dosc duzych cenach. Wiec z kupnem jest bardzo ciezko.
Pokolenie z odlowu jest niezykle ciezkie do rozmnozenia, a przede wszystkim do utrzymania przy zyciu.
Czyli kolejne słowa świadczące o tym, że to co robisz jest ciężkim dziełem. Ale z tego co wiem, to nie jedyne krewety które masz. A wiedza jaką na ich temat posiadasz jest niesamowita.
Czekam z niecierpliwości ą na kolejne zdjęcia i nie tylko tych z suwalesi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2008 Posty: 193 Skąd: Białystok Centrum
Wysłany: 14 Listopad 2009, 10:51
Generalnie nawet obszar wystepowania jest podobny.
Najładniejsze krewety słodkowodne to właśnie Sulawesi.
Dominik a jak tam mangrowce?? Ślimaki już znalazły nowe miejsce do żerowania?
_________________ 180 litrów morskiej wody, ZeoVit, miało byc mniej zabawy jak ze słodkim - jest więcej i DOBRZE
A napiszesz w jakich parametrach je trzymasz, bo z tego co mówiłeś, przestałeś dbać o nie i przyzwyczajałeś do zmiennych, ale wydaje mi się, że twardości ok 10 były.
Może się skuszę jak już ustabilizuję swoje 54l.
Mangrowce powli zaczynaja kielkowac, niestety slimaki nie chca z nimi wspolpracowac Tak wiec moze sie skonczyc ze sprobuje trzymac je w calkowicie slodkiej wodzie. Doczytam tylko czy nie dodaja do wody nic od siebie - podobno bardzo dobrze wspomagaja filtracje.
@Drut_84
Obecnie jest gh 11 kh 8 ph 7.8 - zmienia sie to pomalu, zreszta zwir koralowy robi swoje.
To ja proponuje montuj zbiornik i zapraszam po Blue leg poso - to gatunek od ktorego mozna zaczac przygode z Sulawesi. Taki wybor oszczedzi Ci czestego spuszczania wody w kibelku :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum