Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2008 Posty: 193 Skąd: Białystok Centrum
Wysłany: 4 Luty 2010, 19:39
zobacz pompy aqua medica z serii Ocean Runner. Myślę, że taka OR 2500 spokojnie osiągnie zakładaną przez Ciebie wydajność. Warte polecenia są również pompy firmy Deltec, ale to już inny przedział cenowy.
Z chińskich obiegówek widziałem Atmany i Sun Sun-y i pewnie cała kupa innych. U mnie chodzi OR 2500 i nie narzekam - myślę że to optymalny wybów jeśli chodzi o układ jakość/ cena.
_________________ 180 litrów morskiej wody, ZeoVit, miało byc mniej zabawy jak ze słodkim - jest więcej i DOBRZE
a może coś od CO???
na innych forach jest o tym wiele wątków
zazwyczaj polecane są niezawodne Grundfosy,
co do OR to mogę zacytować " Witam
Mam akwarium 720 litrów. Komin z sumpem. Pompa która w nim działa to OR 2500 Aquamedic. Niestety chodzi bardzo głośno.....
Ja za jakiś czas też stanę przed takim wyborem, i w 99 % zdecydowany jestem na : Grundfos Alpha 2
No to Krzysiu zabiłeś mi klina, gdyż drugim moim wyborem - jeszcze zanim zaprpoponował 78yanke - była właśnie pompa aquamedica OR 2500, natomiast co do gruntfosa alfa 2 to jest to wybór kontrowersyjny:
cena pompy ponad 500 zł, montaż poza zbiornikiem, deklarowany poziom hałasu poniżej 43 dB (wentylatory w kompie w okolicach 40 dB robią się już nieznośne), zupełnie inna klasa pomp tj. profesjonalna pompa do długotrwałego użytku, ale raczej w kotłowni.
Myśłałem jeszcze o ehaimach konkretnie model 1250. Przepływ co prawda tylko 1200 l/h, ale wynoszenie 2 m i pobór 28 Watów więc przy 1,5-1,6 powinna dawać radę i piszą że jest cicha.
Ogólnie to założyłem że na pompę chcę wydać nie więcej niż 300 zł i cieszył mnie ten aquael 2500 za 160 zł na allegro gdyby nie ten hałas.
jak koniecznie ma być grundfos to może ups 25-40 podobne parametry (poza poborem prądu) i nieco prostszy model i ponad 200zł tańszy. Z tym że te pompy to raczej do centralnego
Trochę Krzysiu nie doceniłem dość egzotycznego wątku z pompami CO - faktycznie jest trochę wątków o tych pompach i jeżeli chodzi o parametry to pompa Grundfoss Alfa 2 25-40 bije wszystkie cyrkulacyjne.
Z powyższego wykresu wynika, że przy pompowaniu na 2m daje przepływ ok. 1400 l/h, a poniżej 2m nie jest w pełni obciążona.
Trochę cena powala.
Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na następujące pytania:
1. Jak się pompę zalewa (odpowietrza na starcie)? W CO pompa jest zalana automatycznie.
2. Czy pompa może pracować na sucho tj. czy pociągnie ze 12 godzin pracując bez wody?
3. Czy jest wrażliwa na farfocle przynajmniej w takim stopniu jak pompy z filtrów akwarystycznych?
4. Czy jak przepuszczę przez nią tak z 1-3 bąbli CO2 na sek. to czy zakłóci to jej rytm pracy?
Może ktoś z was ma taką pompę w sumpie i ma jakieś uwagi?
Zawsze można ją zalać samemu. Powietrze, które w niej pozostanie zostanie szybko wypchane przez łopatki wirnika
pkpkpk napisał/a:
2. Czy pompa może pracować na sucho tj. czy pociągnie ze 12 godzin pracując bez wody?
myślę że nie, zapewne szybko się przytrze
pkpkpk napisał/a:
3. Czy jest wrażliwa na farfocle przynajmniej w takim stopniu jak pompy z filtrów akwarystycznych?
W instalacji CO nie zawsze jest woda o idealnej czystości. Dla celów akwarystyki, mozna założyć mały prefiltr . Zawsze to mniej syfu dostanie się do pompy
pkpkpk napisał/a:
4. Czy jak przepuszczę przez nią tak z 1-3 bąbli CO2 na sek. to czy zakłóci to jej rytm pracy?
Jak ma być cicho , to nie ma mowy o "gazie" w pompie. Zawsze mozna podpiąć CO2 za pompą , po co utrudniać se życie????
Jak ma być cicho , to nie ma mowy o "gazie" w pompie. Zawsze mozna podpiąć CO2 za pompą , po co utrudniać se życie????
Tylko że jak podepniesz CO2 za pompą to ciśnienie z butli musi być wyższe niż te z pompy i wtedy trudniej jest sterować ilością bąbli (i problemy ze szczelnością) - no chyba że podepnę przy wlocie do akwarium, ale wtedy potrzebny będzie mikser, a to znowu pieniądze i większy opór na przepływie.
Ja za jakiś czas też stanę przed takim wyborem, i w 99 % zdecydowany jestem na : Grundfos Alpha 2
Na Wiewiórczej 3 jest sklep w którym sprzedają Grundfosy.
Ogólnie zniechęcali mnie do modelu Alfa 2 i proponowali poprzednią wersję tj. UPS 25-40 (prawie o połowę tańsza).
Alfa 2 na elektronikę która na podstawie ciśnienia dostosowuje tempo pracy bądź w ogóle się wyłącza !!! (tak twierdzili sprzedawcy). Myślę, że może być problem z zapanowaniem nad oprogramowaniem (brak dodatkowego sterowania).
co do Alfy, wiem że akurat ta pompa sprawdza sie w tego typu instalacjach,
Znajomy ma ją w zbiorniku ok 1400l, elektryka wcale w niczym nie przeszkadza, a jedynie informuje kiedy zmniejsz się przepustowość sumpa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum