SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
SUMP - dobry filtr mechaniczny?
Autor Wiadomość
pkpkpk 

Wysłany: 20 Luty 2010, 17:04   

Taka rzecz powinna kosztować ok. 10-12 zł w sklepie.
uszczelki po ok. 1zł każda, nakrętka 2 zł. przelot (gwint z kołnierzem) 6-8 zł - tyle kosztują odpowiedniki w celów hydraulicznych, gazowych itp.
Dodam że dwuzłączka PE w sklepie gardena kosztuje ok. 7-8 zł a jej budowa jest bardziej skomplikowana, więc mega promocja w postaci 34 zł lub standardowa cena >40 zł jest mocno przesadzona :zdegustowany:

Jeżeli chcę kupić 5 takich przyłączy zbiornikowych to zastanawiam się nad conajmniej 100zł a nie 15 zł :kwasny:

Znalazłem jeszcze takie coś AQUAMEDICA za 13 zł, ale nie widziałem żeby ktoś z tego skorzystał. Na oko ten przelot ma za mały kołnierz i obawiam się mocowanie rury może być nieszczelne.

krzyś 
.

Wysłany: 20 Luty 2010, 20:50   

można kombinować i szukać " drogich"rozwiązań (czyt. niepewnych) Czy nie lepiej zrobić coś raz a dobrze i mieć pewność, że za jakiś czas nic nie pocieknie.
Z tego co mi wiadomo , ok 90% zestawów z supmem opartych jest na takich przelotach http://www.thcskiba.com/s...products_id=391 nie są może najtańsze, ale są sprawdzone. Jeśli ktoś aż tak bardzo szuka taniego rozwiązania, to czy nie lepiej w otwór wstawić kawałek rurki PCV i uszczelnić ją silikonem ???

pkpkpk 

Wysłany: 21 Luty 2010, 10:24   

krzyś napisał/a:
Jeśli ktoś aż tak bardzo szuka taniego rozwiązania, to czy nie lepiej w otwór wstawić kawałek rurki PCV i uszczelnić ją silikonem ???

Oczywiście że można - gdyby taka rura miała kołnierz, to dałbym uszczelkę a pod spód założył zacisk - no i silikon ;)
A tak na poważnie taniej, czy alternatywnie nie znaczy gorzej czy prowizorycznie np.
biocera - keramzyt,
pompa obiegowa akwarystyczne - pompa CO,
zestaw ADA do CO2 - gaśnica,
podłoże ADY - ziemia ogrodowa,
kaskada ze sklepu - korytko na kwiatki :) itp.

Pewnie w przypadku przelewów skończę bez kombinowania, bo troszkę poszukałem i rynek jest niszowy.

Wracając do Twoeje wypowiedzi Krzysiu, czemu nie taki przelot jest najczęsciej stosowany (często go sprzedają)? Ma jakieś wady w stosunku do wklejanego?

krzyś 
.

Wysłany: 21 Luty 2010, 14:51   

osobiscie je jestem Ci wstanie na to pytanie odpowiedzieć, może osoby które je stosowały mają więcej do powiedzenia. Ja wiem jedno ze jak coś jest sklejone, (dokładnie) daje pewniejsze połączenie niż coś co jest tylko skręcone.
z tym taniej, to miałem na myśli dokładnie przeloty , a nie alternatywne rozwiązania ;)

rafal (technic) 
Moderator Rośliny

Wysłany: 21 Luty 2010, 20:02   

hej, co do śrubunków ja zawsze używam takich http://www.budmech.com.pl...-zbiornika.html , są najlepsze ale też i najdroższe ze wszystkich dostępnych, dobre w nich jest to ze nie trzeba rury wklejać na stałe w srubunek - coś na zasadzie dwuzłączki z uszczelką, można bez problemu zdemontować. Nie polecam uzywania silikonu do uszczelniania śrubunków, dobry śrubunek MUSI być szczelny jeśli dobrze skręcimy, czarna gumowa uszczelka idzie od wewnętrznej strony zbiornika, biała podkładka od zewnętrznej strony zbiornika. Warto wydać kasę na dobry śrubunek. Cena za srubunek tego typu o średnicy 25mm to okołó 50-60zł.

pkpkpk 

Wysłany: 21 Luty 2010, 21:46   

Ciekawe gdzie Rafał kupowałeś te śrubunki po 50-60 zł? U nich?
Według cennika z ich strony to one kosztują 72,59 zł.

Jakiś czas temu próbowałem u nich coś zamówić, bo ponoć obsługują klientów indywidualnych, ale kilkukrotnie odbiłem się na telefonie - nie odbierali. Strona też nie świeża ;)
Ale wybór nie powiem bogaty - chyba cały przekrój tego co na necie.

KOImark 
Główny Moderator

Wysłany: 22 Luty 2010, 06:49   

:hyhy:

Odpowiedz do tematu