SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
POLYPTERUS SENEGALUS-(Wielopłetwiec senegalski)
Autor Wiadomość
Henio1000 

Wysłany: 6 Styczeń 2005, 19:40   POLYPTERUS SENEGALUS-(Wielopłetwiec senegalski)

W swoim akwa mam jednego wielopłetwca. Jest to bardzo ciekawa ryba, dorastajaca do 30 cm. Wygladem przypomina trzciniaka, ale jest grubszy i krótszy. Rosnie dość wolno. Karmie go dżdżpwnicami (takimi na jakie sie łowi ryby), a takze małymi rybkami np. neonkami, kardynałkami itp. Ryba ta powinna przebywac w przestronnym akwarium, z dużymi rybami. U mnie jest z pyszczakami, których nie zjada ( wyjatkiem jest mały p. saulosi). Ogólnie, gdy jest najedzony, nie rusza nawet neonka.

KOImark 
Główny Moderator

Wysłany: 7 Styczeń 2005, 10:25   

Brrr nie podoba mi się brzydulek taki, jak potwór z LOCHNESS :? a do jakich rozmiarów dorasta ten smok?

DSC_6650_t.jpeg
Plik ściągnięto 81 raz(y) 20,49 KB

Henio1000 

Wysłany: 18 Listopad 2005, 20:10   

Podobno do 45 cm. długości.
POZDRAWIAM

Janusz 

Wysłany: 6 Luty 2006, 14:18   

Do Henio 1000. Niedawno nabyłem wielopłetwca senegalskiego, interesująca ryba. Ciekaw jestem Twoich doświadczeń z tą rybą. Dużym problemem jest karmienie senegalusa, ponieważ do pożywienia podchodzi ze stoickim spokojem i zanim sie do niego zabierze, pożywienie zjadają mu sprzed "nosa" inni mieszkańcy akwarium.

ultra 
Moderator działu DIY

Wysłany: 7 Luty 2006, 18:18   

Mam trzcinniaka. Ryba fajna, ale tak jak wyżej - wymaga odpowiednich warunków. Musi żyć z rybami, których nie dopadnie. Akwarium musi być przykryte szczelnie. U mnie mieszka z żółwiem. Lubi ochotkę i jest wytrzymały - u żółwia nie jest super czysto.

robal_00 
robal_00

Wysłany: 21 Marzec 2010, 09:43   

Dziś mój wielopłetwiec wyskoczył z akwarium nocą i nie wiem ile czasu leżał na zewnątrz, ale gdy go znalazłam to był jeszcze śliski. Włożony z powrotem do akwa ożył i teraz dochodzi do siebie, ma oczy zamglone, ale mam nadzieję, że przezyje bo oddycha coraz lepiej. Nawet porusza się :)
Mam tylko problem z karmieniem go, bo nie wiem dokładnie co mu dawać. Jak wrzucam do akwa larwy ochotki to inne ryby je wyjadają zanim on zauważy że coś jest wrzucone.
Co można mu dawać do jedzenia, żeby inne gatunki (mieczyki, skalary) nie wyjadły?
Szukałam wiadomości na jego temat, ale bardzo mało się dowiedziałam - jest tego tak niewiele.
Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu