W swoim akwa mam jednego wielopłetwca. Jest to bardzo ciekawa ryba, dorastajaca do 30 cm. Wygladem przypomina trzciniaka, ale jest grubszy i krótszy. Rosnie dość wolno. Karmie go dżdżpwnicami (takimi na jakie sie łowi ryby), a takze małymi rybkami np. neonkami, kardynałkami itp. Ryba ta powinna przebywac w przestronnym akwarium, z dużymi rybami. U mnie jest z pyszczakami, których nie zjada ( wyjatkiem jest mały p. saulosi). Ogólnie, gdy jest najedzony, nie rusza nawet neonka.
Do Henio 1000. Niedawno nabyłem wielopłetwca senegalskiego, interesująca ryba. Ciekaw jestem Twoich doświadczeń z tą rybą. Dużym problemem jest karmienie senegalusa, ponieważ do pożywienia podchodzi ze stoickim spokojem i zanim sie do niego zabierze, pożywienie zjadają mu sprzed "nosa" inni mieszkańcy akwarium.
Mam trzcinniaka. Ryba fajna, ale tak jak wyżej - wymaga odpowiednich warunków. Musi żyć z rybami, których nie dopadnie. Akwarium musi być przykryte szczelnie. U mnie mieszka z żółwiem. Lubi ochotkę i jest wytrzymały - u żółwia nie jest super czysto.
Dziś mój wielopłetwiec wyskoczył z akwarium nocą i nie wiem ile czasu leżał na zewnątrz, ale gdy go znalazłam to był jeszcze śliski. Włożony z powrotem do akwa ożył i teraz dochodzi do siebie, ma oczy zamglone, ale mam nadzieję, że przezyje bo oddycha coraz lepiej. Nawet porusza się
Mam tylko problem z karmieniem go, bo nie wiem dokładnie co mu dawać. Jak wrzucam do akwa larwy ochotki to inne ryby je wyjadają zanim on zauważy że coś jest wrzucone.
Co można mu dawać do jedzenia, żeby inne gatunki (mieczyki, skalary) nie wyjadły?
Szukałam wiadomości na jego temat, ale bardzo mało się dowiedziałam - jest tego tak niewiele.
Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam
_________________ akwarium 70 litrów - skalar, neon, mieczyk, kirysek, glonojad, piskorek, danio i wielopłetwiec od niedawna + hellenka i inne ślimaki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum