Mam pytanie, dlaczego u moich gupików zawsze rodzą się tylko i wyłącznie samiczki! Jeszcze nigdy nie urodziły mi się samczyki! Czy jest to czymś uwarunkowane? Pozdrawiam
U mnie zauważyłem, że gdy po urodzeniu się gupików nie odłowię ich do kotnika w przeciągu 1-2 dni to część z nich zostaje zjedzona przez większe ryby a jak już przeniosę resztę to po podrośnięciu okazuje się, że 99% rybek to samiczki. Taka dziwna sprawa, ale być może samce jako narybek są słabsze i smaczniejsze ;]
Witam!
Dopiero niedawno zajęłam się hodowlą gupików "na poważnie": założyłam kotnik
i szczególnie dbam o dietę narybku. Wcześniej rybki rodziły się w akwarium ogólnym
i przeżywało zazwyczaj kilkanaście sztuk-większość stanowią zwykle samice, jednak
jest to naturalne przy ich podejściu do rozmnażania "dużo i szbko".
Nie przejmuj się, jeśli wydaje ci się że to same samice. Moje małe mają już 3,5 tygodnia
i ja jeszcze nie widzę możliwości rozróżnienia ich
Widocznie brakuje mi jeszcze wprawy
Pozdrawiam!
Lena
być może samce jako narybek są słabsze i smaczniejsze ;]
Chyba to jednak o to chodzi! Najprawdopodobniej samczyki są zjadane w pierwszej kolejności! Niestety, nie odławiam narybku, bo po pierwsze nie mam na to warunków, po drugie zawsze kończyło się to fiaskiem! Krótko po wpuszczeniu do ogólnego akwarium zwijały ogonki i zdychały! Odkąd przestałam je wyławiać to wszystkie nie zjedzone przeżywają, tylko że są samiczkami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum