Wysłany: 21 Lipiec 2010, 12:58 Oświetlenie T5 czy T8 - kilka słów o ekonomii
Często narzuca się nam zakup drogich świetlówek T5, a przecież istnieją jeszcze T8 (i mają się całkiem dobrze).
Przy zakupie rozwiązania kierujemy się głównie kosztem początkowym, kosztem eksploatacji, spełnieniem stawianych przez nas wymogów i czasami szczególnymi względami.
Swoje dywagacje oprę na ulubionych przeze mnie świetlówkach firmy philips.
Dla uproszczenia skupię się na tylko Aquarelle (nie będę się bawił w mieszanie róznych typów świetlówek).
Generalnie świetlówki o większej mocy mają większą skuteczność świetlną (lm/wat).
Świetlówki T8 mają lepszą skuteczność świetlną niż T5 (u większości producentów).
Rozważmy warianty:
Wariant 1
Małe akwarium o długości 60-80 cm
3x59,50 zł (T5 24W) = 180 zł (72 Waty)
4x23 zł (T8 18W) = 92 zł (72 Waty)
Wariant 2
Akwarium średnie o długości 120-140 cm
3x67,50 (T5 54W) = 202 zł (162 Waty, 8400 lm)
4x35 zł (T8 36W) = 140 zł (144 Waty, 9800 lm)
Dodam do tego że stateczniki dla T8 też są tańsze niż dla T5 i we wszystkich wariantach potrzeba ich kupić co najmniej 2 szt. z jednym bardzo ciekawym wyjątkiem. Dla wariantu 1 można znaleźć statecznik 3-4 x 18-24W i wtedy wystarczy jeden (sam taki mam).
Czy warto więc przepłacać i kupować T5?
Podsumujmy:
PLUSY T8:
- niższy koszt początkowy (w wersji DIY)
- tańsze w eksploatacji (ponoć świetlówki trzeba wymieniać raz na pół roku)
- lepsza efektywność świetlna
- większa ilość świetlówek daje większe możliwości doboru ich różnych typów
PLUSY T5:
- zajmują mniej miejsca w pokrywie (więcej watów w mniejszej rurze)
Świetlówki T5 mają paroktrotnie dłuższy czas życia niż T8. T8 występują w wersjach High Output (HO -wymagają innych opraw) o większej mocy lub HE (High efficiency) o większej sprawności świetlnej (liczba lumenów z wata) np świetlówka T8 o mocy 36W ma skuteczność świetlną 93 lm/W, podczas gdy T5 35W osiąga 104 lm/W. W T5 strumień świetlny spada po 12000 godzin o 5% w T8 15%. Te parametry mają się nijak do zalecanej wymiany świetlówek co 6 miesięcy. Świetlówki T5 muszą pracować ze statecznikiem elektronicznym T8 mogą ale również pracują ze stabilizacją prądu za pomocą dławika. Jeśli ktoś będzie chciał możemy przeprowadzić eksperyment jak zmienia się strumień świetlny świetlówek po określonym czasie eksploatacji -mam czym zmierzyć. Ja u siebie stosuje świetlówki 865 zaczynających się na 9 nie ma sensu bo drogie i mają małą skuteczność świetlną (lepiej jednak oddają barwy). Jeśli ktoś będzie zainteresowany opiszę w wolnym czasie jak zbadać skład widmowy promieniowania świetlówek domowymi metodami.
Z tego co wiem zalecenia wymiany co 6 miesięcy są spowodowane nie tylko spadkiem jasności, ale przede wszystkim ze względu na możliwość zmiany widma (chociaż nie wiedziałem że T5 są trwalsze - nigdzie się tym nie chwalą).
Tu zgodzę się z kolegą sq4avs że wymiana po pół roku to strata pieniędzy - chyba że często taką świetlówkę włączamy i wyłączamy a statecznik nie posiada opcji wygrzewania.
Nie porównywałem świetlówek nastawionych na wyemitowanie jak największej wiązki świetlnej, ale w tej samej kategorii, bo wiadomo że świetlówki biurowe mają więcej lumenów (inne widmo) niż świetlówki akwarystyczne - zwłaszcza aktynika w morskim
Z tą zmianą widma to jeden składnik musiałby iść drastycznie a reszta nie zmieniać się by spadło o 5 procent ;-). Postaram się przeprowadzić eksperymenty na swoich świetlówkach, to idzie prosto mierzyć za pomocą monochromatora i aparatu cyfrowego (monochromator robi się np z płytki cd). Świetlówki morskie mają wysoką temperaturę barwową (czytaj dużo światła niebieskiego) nie problem doświetlić na niebiesko ;-). Co do trwałości świetlówek główną przyczyną spadku jasności świecenia świetlówek jest nie "wypalanie" się luminofru a strata rtęci szczególnie widoczna w T8. Co do przedłużenia trwałości świetlówek to wymagany jest tzw podgrzewanie skrętek, osiąga się je włączając w obwód elektroniczny tzw pozystor (element o cenie 1zł). Tu ciekawa uwaga proszę porównać ile kosztuje zapłonnik z zimnym i gorącym startem mając na uwagę tylko to, że różnią się one pozystorem. Podgrzewanie skrętek działa tylko przy włączaniu świetlówki (zresztą taka jest tego idea).
Ja mimo wszystko T8 bo nie muszę wiercić pokryw ;-). W przyszłości pewnie oświetlenie led (mam już kupione na testy diody Cree dające 107 lm z W). Zaletą led jest również od razu dobrze ukształtowana wiązka tak że światło nie idzie w "plecy" bez odbłyśników. Warto zauważyć że zastosowanie odbłyśnika w postaci z skrzydełkami w porównaniu do foli aluminiowej podnosi znacznie natężenie światła -jeśli ktoś chciałby wspólnie zamówić takie to są na Allegro po 10zł i sam chętnie się bym dołączył bo przesyłka 17zł ;-).
Mniejwięcej ilość diod -wzór. Ilość Watów które miałbyś normalnie * 0,9 np jeśli wystarczyłaby Ci świetlówka 10W to 10 * 0,9 =9 czyli 9 sztuk diod (to tylko przykład). Diody są parokrotnie bardziej trwałe od świetlówek T5 na razie wadą jest ich cena wynosząca około 9zł za sztukę (tanie ledy się nie nadają, to muszą być dobre np Cree -minimum 100lm/W, ale ceny ciągle spadają). Ekonomiczne to do dużego akwarium nie jest ale do krewetkarium ma sens bo tam przelicznik wynosi nie 0,9 a 0,5 (w krewetkarium są świetlówki kompaktowe a one mają gorszą sprawność rzędu 60lm/W względem rur -kompaktowe to te "zwijane" z zintegrowaną elektroniką). Czyli się nawet opłaca bo względem kompaktówki są co najmniej 10 razy bardziej trwałe. Kompaktówki też siedzą w 25l Aquaelach. Ja wsadze je do 25l.
Nie ważne ile watowa jest dioda tylko ile lumenów daje (czyli ile światła, lumen na wat jest miarą skuteczności świetlnej czyli miarą jak dioda zamienia pobierany prąd na światło). Dodatkowo diody grzeją się i trzeba z nich ciepło odprowadzić czyli nieco pobawić się w aluminium np. do małych akwariów to ma sens bo np 11W moduł aquaela można zastąpić 5,6 ledami i uzyskując takie same oświetlenie no i mniej prądu pobiera.
A propo ekonomii http://allegro.pl/statecz...1205125351.html , fajny statecznik który obsługuję t5 24W i t8 15W idealny jak ktoś by chciał przerabiać pokrywę 60 cm na t5 a chwilowo nie miał kasy. Jak ktoś by się pisał chętnie dołączyłbym się do zamówienia.
Co do przedłużenia trwałości świetlówek to wymagany jest tzw podgrzewanie skrętek, osiąga się je włączając w obwód elektroniczny tzw pozystor (element o cenie 1zł).
Mam pytanie czy problematyczne jest zamontowanie pozystora w stateczniku elektronicznym? I czy w każdym da się go zastosowac.
Mam statecznik elektroniczny bez wygrzewania ze świetlówką 15 Wat i świetlówka po 3 miesięcznym użytkowaniu wygląda na bardziej zużytą niż na innym stateczniku z wygrzewaniem po 2 latach z wygrzewaniem.
Żaden problem , trzeba otworzyć statecznik i wiedzieć gdzie wlutować ;-). Te układy generalnie w kompaktach i statecznikach są takie same różnią się co najwyżej indukcyjnością cewki. Zawołaj mnie na skypie to się zgadamy. Z tym wyglądem masz rację bo świetlówce zdecydowanie najbardziej szkodzi właśnie zimny zapłon.
Schematy świetlówek i stateczników, na niektórych widać pozystor (te lepsze) i widać że stateczniki ()balasty) nie różnią się od świetlówek elektroniki (np. osram w zasadzie identyczny)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum