nie nie mam obudowy stoi tak w sumie niebezpiecznie bo nie jest niczym przymocowany jutro rano zrobię fotkę wstawię pokażę ale planuje jakoś przymocować tylko jeszcze nie wiem jak
Lepszy efekt osiągniesz jak wiatrak będzie dmuchał na taflę wody.
Ja kupiłem sobie wiatrak 80mm (mam niską pokrywę i większy nie wejdzie - zobaczę jaki będzie uzysk
nie mam czasu narazie myśleć jak go umieścić wiem ze lepszy efekt jak dmucha na tafle wody ale muszę sie zastanowić jak to zrobić narazie i tak mi odpowiada tak jak jest
Tak jak pisałem wcześniej kupiłem wiatrak 80 mm (1400 rpm, 47 m3/h) i ustawiłem go na taflę wody.
Powierzchnia akwarium to 80x44, 4 świetlówki 18 Wat.
Przy takich parametrach temperatura utrzymuje się 1 stopień poniżej temperatury otoczenia. Wcześniej było 1 stopni powyżej temperatury otoczenia.
Czyli jakiś tam uzysk jest
Tutaj masz rację po zainstalowaniu wentyli woda leci i to mocno. U mnie paruje jakieś 1,5 l dziennie. Co do zdjęcia to są tutaj:
http://akwapodlasie.org/v...p?p=25290#25290
Są to dwa wentylki z kompa. Jeden wtłacza powietrze a drugi wyciąga. Oba są podłączone do zasilacza i regulatora obrotów.
A może nieco inaczej. Montowane na wylocie filtra wężownica tak by woda opływała i odbierała jak najskuteczniej ciepło. Wężownica np. z przewodu silikonowego, pompka wodna, blok wodny od chłodzenia procesora na nim moduł petliera (rodzaj pompy ciepła z wiatrakiem), wszystko tworzy obieg zamknięty i działa jako chłodziarka. Nie ma prawa nie działać a cena modułów petliera w tej chwili to około 15zł za moduł 40W. Obieg wody zamknięty więc nie ma problemów z wpływem metalu bloku na wodę. Jeśli ktoś zechcę się pobawić w mechanikę to ja sprezentuję elektronikę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum